Як правильно класти плитку у ванній




Плитка надійно захищає стіни від вологи, тому кахель часто використовується для обробки в ванних кімнатах. Як правильно вибрати і покласти кахель?

Як вибрати

Так як кахель – поширений елемент оздоблення, він представлений на ринку в широкому асортименті. На що потрібно звернути увагу при виборі:

1. Параметри. Занадто дрібну плитку довше укладати, але занадто велика вимагає більше досвіду роботи з кахлем. Вибирайте середні розміри (400-600 на 600 мм), адже з такими простіше працювати звичайній людині.
2. Поверхня. Гладкий кахель легше мити, але і більш слизький. На підлогу краще вибрати плитку з нерівностями.
3. Візерунок. Чим простіше візерунок, тим легше його укладати. Для першої роботи найкраще вибрати однотонну плитку.

Крім самої керамічної плитки для оздоблення стін і підлоги ванної кімнати передбачені такі додаткові елементи, як ревізійні люки. Такі вироби призначені для того, щоб приховати комунікації, і в той же час залишити можливість безперешкодного доступу до важливих інженерних мереж. Сучасні люки виготовляють з металу, їх відкривають натисканням, а поверхня дверцят можна обробляти такий же плиткою, який оброблені стіни або підлогу.

Правильно підготовлена ​​поверхня – вірний крок до гарного укладання кахлю. Стара штукатурка або фарба погано будуть тримати плитку, так що краще приділити увагу підготовці поверхні і витратитися на оздоблювальні матеріали.

Демонтаж старої плитки

Самий трудомісткий процес – зняття старого покриття. Місцями кахель може відходити важко. Для цього знадобиться:

• Дрель (перфоратор також підійде);
• Молоток;
• Стамеска.

Бажано виконувати роботу вдвох, поодинці процес займе дуже багато часу.

Так як стіни в житлових будинках не завжди рівні, для кращої укладання плитки знадобиться вирівнювання. Рівність стін можна виміряти за допомогою спеціального інструменту – лінійка з бульбашками. Невеликі нерівності виправляють за допомогою цементу.

Серйозні похибки вирівнюють гіпсокартоном, металевою сіткою або металевими профілями. Всі три способи можна використовувати для вирівнювання у ванній кімнаті.

Обробка

Щоб стіни і підлога ванної кімнати не пошкодила цвіль і інші неприємності, потрібно обробити їх вологостійким просоченням. Поверхня підлоги потрібно просочити двічі.
Потім потрібно нанести ґрунтовку. Цей склад поліпшує зчеплення бетону з кахлем.

Укладання

Перед укладанням потрібно розкреслити поверхню, розрахувавши ряди за розмірами плитки. Це допомагає недосвідченим майстрам класти кахель рівніше. Як розчин використовується цемент, який містить клей. Розмішувати відразу всю упаковку не варто, краще робити це поступово.

До укладання потрібно ненадовго занурити плитку в воду. Так кахель насититься вологою, і не буде забирати її в розчині. Потім на поверхню потрібно нанести розчин. Докласти плитку до поверхні і злегка придавити. Якщо потрібно – вирівняти.

Плитка укладається поступово. Перший ряд в один день, другий на наступний і так далі. В іншому випадку можна зачепити ще не просохлої ряд і всі зміститься.